söndag 17 november 2013

Konsten att välja rätt hundskor

Jag har en hund med ömtåliga trampdynor och har därför hunnit testa många salvor och många olika hundskor. Jag får ofta frågan vilka skor som är bäst? Den frågan är inte helt enkel att svara för det beror ju på varför din hund behöver skor. Jag ska här försöka reda ut skillnaderna.

De allra flesta hundägare funderar nog aldrig på att skaffa skor till sin hund. Det är till och med så att man kan få gliringar om man har skor till sin hund som om man enbart skulle ha det av estetiska skäl. Dvs att man använder kläder och skor för att hunden ska se fin eller tuff ut, som ett förmänskligande av hunden. Det är nästan så att man får skämmas om man sätter skor på sin hund. Men vi är många som förstår att inga hundtassar kan stå emot glassplitter, vägsalt, hård kyla etc. Många hundar har dessutom skadat sig eller har helt enkelt ömtåligare trampdynor än andra. Då kan det behövas skor. Men vilka ska man köpa?

Den mest uppenbara anledningen till att hunden behöver hundskor är att den helt enkelt har skadat tassen eller någon klo. Har den då ett bandage behöver det vara en sko som allt detta får plats i. Kommer skon endast användas några veckor medan skadan läker så kanske man inte heller vill köpa de allra dyraste skorna. Det billigaste alternativet är socka med en liten sula på som exempelvis dessa skor: Fashion Pet Lookin' good hundsko. Dessa skor passar bäst för lugna koppelpromenader som endast pågår under en begränsad tid. Du måste dock se till att dra åt bandet ordentligt runt benet så hunden inte tappar skon.

Fördelen är att ett bandage får plats i sockan och att sulan skyddar tassen och håller tass och bandage torrt. Jag rekommenderar inte dessa skor för dig som letar efter skor som ska användas mer permanent. De kommer förr eller senare trilla av när hunden springer i skogen och sulan är rätt tunn, så den håller inte hur länge som helst.

En hundsko som sitter på riktigt bra och som är vattentät är Jokke Pedro. Den sitter verkligen på bra med hjälp av två kardborreknäppningar. Jag gillar också att dessa hundskor går upp en bit på benen. Skorna finns i 2 storlekar och finns inte för de allra minsta hundarna (då blir skorna alldeles för stora). I dessa skor får bandage plats och skon formar sig efter hundens tass. En fördel är att det går så snabbt att få på dessa hundskor. Kanske inte ett par skor för dig som letar efter snygg design men funktionen finns där. Jag hade dock önskat lite tjockare sula med antihalk-funktion.

Ovanstående skor funkar bra när hunden har bandage. Jokke Pedro skyddar dessutom helt suveränt från vatten och snö. Kanske den bästa skon för att slippa få snö på tassarna. Snön bara åker av. Är underlaget riktigt hårt och vasst finns det dock bara ett par skor som fungerar, det är Globus hundskor med stålinlägg. Stålinlägget skyddar tassen från glas, vassa stenar eller metallskrot. Den är särskilt utvecklad för räddningshundar som ska kunna söka i ruiner och andra platser där underlaget kan vara vasst. Stålinlägget kan även tas ut. En nackdel är att dessa skor är lite tyngre så det är kanske inga skor för hundar som ska springa långt. Min egen hund travade på glatt i dessa skor. Stålinlägget skyddade hans ömma tassar fast jag inte hade något bandage. Efter ett tag vande han sig vid tyngden även om han lät som en liten ponny när han travade fram på vägen.

Fördelen med dessa hundskor är också att blixtlåset går ända ner till tån så att de är lätta att sätta på och få ner hela trampdynan i skon. Däremot får man dra åt kardborreknäppningen rätt ordentligt, särskilt om din hund har smala ben. Dessa skor finns inte heller för de allra minsta hundarna. Har din hund smala tassar kanske skorna kan upplevas som lite breda.

För små till medelstora hundar är Globus sporthundsko ett väldigt bra val. Även den här skon har en ordentlig sula och ett blixtlås som går ända ner till tån. Den blir på så vis enkel att sätta på hunden. Du fäster sedan skon med ett kardborreband runt benet. Det är viktigt att du inte spänner detta band för löst för då kommer hunden tappa skon. Detta är dock verkligen ett prisvärt alternativ för dig som letar efter en mer permanent sko att använda under exempelvis vintern för att skydda tassarna från is, snö och framförallt vägsalt. Eller för hundar med ömma trampdynor.

De allra bästa skorna för dig som vill ha en riktigt bra passform, ordentlig sula och en sko som sitter är hundskorna från Neo Paws. De är helt suveräna och sitter på bra även när hunden springer i skogen, hoppar eller busar. Du måste dock ta dig tid att titta på instruktionsfilmen hur du ska sätta på skon. Det finns annars en risk att trampdynan inte kommer ner ordentligt eller att skon lossnar. Skorna finns i väldigt många storlekar för att du ska få så bra passform som möjligt. De säljs två och två och det är inte ovanligt att storleken kan skilja något mellan fram och baktassarna. Det här är de bästa skorna om hunden ska kunna springa längre sträckor, exempelvis när du cyklar eller tränar agility. De fungerar även riktigt bra för dig som tränar Dogparkour där hunden ska kunna balansera på omgivningens hinder. Sulan är följsam men ändå så tjock att det skyddar hundens tassar.

Har du en riktigt liten hund som fryser om tassarna på vintern eller som du vill skydda mot kyla eller vägsalt så är dessa riktigt bra: Doggy Style Designs Hiker Du måste dock spänna åt kardborrebandet ordentligt så att skorna sitter kvar.

Vilka skor som är bäst beror alltså på vad som är viktigast för dig. Alla skorna ger dock hunden ett skydd mot vägsalt, snö, väta och varma trottoarer. Annars kan du även kika på snabbguiden nedan:

Hund med bandage;
Fashion Pet Lookin' good hundsko
Jokke Pedro hundskor

För riktigt vassa underlag:
Globus hundsko med stålinlägg

Sitter på bäst även när hunden rör sig mycket:
Neo Paws Regular performance hundsko

Halkfri sula:
Globus sporthundsko
Neo Paws Regular performance hundsko
Globus hundsko med stålinlägg
Doggy Style Designs Hiker

För stora hundar:
Globus hundsko med stålinlägg
Neo Paws Regular performance hundsko
Jokke Pedro hundskor
Fashion Pet Lookin' good hundsko

För små hundar:
Doggy Style Designs Hiker
Globus sporthundsko
Neo Paws Regular performance hundsko

För Dogparkour:
Neo Paws Regular performance hundsko

Faktum är att det allra svåraste är att hitta skor som sitter på bra. Ett tips är att ta ett lite bredare elastiskt band och sätta det över skaftet på de skor du väljer. Bandet ska sitta så långt ner som möjligt mot tassen så att tassen hålls kvar nere i skon och inte glider upp. Sätt på det elastiska bandet eller gummisnodden innan du tar på skon och rulla upp det mot benen. När du väl fått på skon rullar du ner det över skaftet på skon. Kommer du behöva använda dina hundskor mer än tillfälligt så tycker jag ändå du skulle investera i ett eller två par hundskor från Neo Paw. De har verkligen bra passform. Kolla in denna film:


Är ditt största problem vägsalt ska du se till att skölja av tassarna och smörja in dem med en skyddande salva om du inte använder hundskor. En del salvor fungerar även förebyggande så att du kan smörja på innan ni går ut. Om det är vinter är det viktigt att du använder en salva som inte innehåller vatten - för då kan den frysa och på så vis ge köldskador. Den bästa salvan här är enligt mig Pure Lanolin som även är vårdande men även denna salva skyddar tassarna på vintern: EBI Vital Concept Protect Plus tassalva. Har din hund riktiga sår som ser variga ut bör du uppsöka veterinär först.


Skor och bild från Neo-Paws

11 kommentarer:

 1. Intressant!
  Ffa att det numer finns mer att välja på. Jag har bara haft behov ordentligt en gång, när Brandy opererat bort s.k. boxerböld och de skorna satt väl "sådär".
  (Och så kan jag inte låta bli att tänka på när jag läste, för läääänge sedan, om en lite pappilon som blivit godkänd som räddningshund. Försvaret kliade skallarna och klurade på hur skor skulle anförskaffas då :) )

  SvaraRadera
 2. Kul med en bra recension! Jag behöver använda skor på min Borderterrier under vintern då han nästan direkt börjar halta och efter ett par 100m lägger sig hjälplös på rygg när temperaturen sjunker under -10.Har ett par skor av varianten billigare, vilka fungerar - men inte sitter på särskilt bra.

  För mig står valet mellan Neo Paws eller Globus Sport hundsko. Vilken variant kan du främst rekommendera? Prisskillnaden är ju stor mellan dessa och jag funderar över om "Globus" sitter bra på både fram och baktassar? Samt om någon variant av dem är vattentäta?

  Skorna min hund har nu tappar han lätt skorna på baktassarna då de är för korta i skaftet och går han i snön i vägkanten fylls ju skon med snö...och smälter.

  Vi tränar och tävlar även i agility och vore skorna vattentäta skulle dessa även kunna användas på träning då vi nu går mot en regnig årstid - vilket han inte heller gillar...

  Hoppas du kan ge mig något bra tips!

  Mvh Sandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle rekommendera Neo Paws om du vill ha skor som sitter bra, de är vattenavstötande och håller vätan borta förvånansvärt bra. Det längre skaftet gör också att det inte rinner in vatten i skon. Men Globus orangefärgade skor är ett bra budgetalternativ. Inte riktigt lika vattentäta och något kortare i skaftet. Det är dock fortfarande en jämförelsevis bra sko med tanke på priset. Problemet har du redan flaggat för då fram och baktassar ofta ä olika stora. De som köpt dessa skor har därför många gånger köpt ett set i 2 olika storlekar. De har då haft det anda paret som reserv om skorna skulle bli blöta eller om den skulle råkat tappa en sko. Även om det är bra skor så kan man ändå tappa dem. Det är därför viktigt att spänna åt hårt. Så länge hunden är i rörelse behöver man inte vara orolig för att de sitter hår. Däremot i vila så är det inte bra med hårt spända skor. Då kan man ta av dem om det är en längre paus, eller spänna upp dem lite. Vilka skor som är bra beror också på hur hundens tass ser ut. Vi har fått in en en ny kortare modell från Hurtta som inte ligger i nätbutiken ännu som vi håller på att testa. Likaså är skorna från EQDog vettiga om man vill ha den kortare varianten. Du kan höra av dig till info@csigora.com om du vill veta mer! Hälsningar Christina

   Radera
  2. Skulle vara kanon bra om du ändrade färg på bakgrunden då kunde man läsa vad du skrev Det är det som är viktig, inte hur "fin" bakgrunden är.

   Radera
 3. Hej! Jag har en västgötaspets och undrar om inte Globus sport orange och Neo-paws blir för höga på deras korta ben? Dom kommer att gå upp till knäleden tror jag. Hälsningar Susanne

  SvaraRadera
 4. Jo det stämmer. Jag hade valt en kortare modell. Det har kommit in flera nya modeller till butiken sedan detta inlägg skrevs. Jag skulle rekommenderas Hurttas nya skor. Gå till hundskor på www.csigora.com så hittar de dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för svar! Tror du dom är bättre än EQDOG el Globus sportskor? Han har lite breda och korta tassar. Hälsn Susanne

   Radera
  2. Min Västgötaspets är 12 år och har ont/artros i en tå fram och verkar ha svårt att gå på grus. Samtidigt tror jag inte att han är väldigt förtjust att gå i skor. Går det att rekommendera ngt utifrån detta ? Hälsning Susanne

   Radera
 5. Jo det stämmer. Jag hade valt en kortare modell. Det har kommit in flera nya modeller till butiken sedan detta inlägg skrevs. Jag skulle rekommenderas Hurttas nya skor. Gå till hundskor på www.csigora.com så hittar de dem!

  SvaraRadera