söndag 20 april 2014

Är kyltäcken bra eller dåligt för hunden?

Kylprodukter för hund har blivit vanligare de senaste åren. Precis som allt fler köper ett vintertäcke till hunden när det är kallt ute. Diskussioner pågår om det är bra eller dåligt att använda kyltillbehör till hunden. Det finns många frågor som cirkulerar och jag vill här svara på den vanligaste frågorna.

Hur fungerar kylprodukterna? Först och främst vill jag säga att kylprodukter inte ska liknas vid kylomslag vid skada. Det finns olika modeller av kylprodukter men merparten fungerar som så att du sänker ner det i vatten och låter vattnet rinna av något. När vattnet avdunstar kylhalsbandet - kyltäcket - kyljackan - kylvästen - kylmattan så hjälper det till att transportera bort värmen från hundens kroppsyta. När du först känner på kylprodukterna så känns de inte särskilt kalla men om du efter ett tag sticker in en hand under exempelvis kyltäcket så kommer du känna att hunden är sval men inte kall eller blöt där. När värme transporteras bort från hundens kroppsyta så sänks kroppstemperaturen något vilket gör att hunden har lättare att andas och blir mer avslappnad.

Svalkande kyltäcke från Hurtta
Kyls musklerna ner om man använder kyltäcke? Det enkla svaret är nej. Det beror först på att hundens muskler ligger så väl inbäddade att det inte är tala om någon dramatisk nerkylning av musklerna. För det andra är kylprodukter sällan iskalla såvida du inte sätter på det direkt efter att ha haft det i iskallt vatten. Det handlar med andra ord inte om köldskador eller kraftig nedkylning. Då är det betydligt större risk att hunden får köldskador av väldig kallt väder, snö och iskallt vatten. Kylprodukter som går att köpa till människor och hundar är istället mycket skonsamma mot kroppen.

Kan det vara farligt att använda kylprodukter till hunden? Det som är farligast för hunden är hög värme då de inte kan svettas som vi människor. Ett kylhalsband eller kyltäcke är i sig helt ofarligt. Det som kan vara farligt är om du tror att hunden, bara för att den har någon kylprodukt på sig, kan vara i en varm bil, stark sol eller överanstränga sig. En hund med kylprodukter på sig ska fortfarande hållas i skuggan, få tillgång till vatten och gärna möjlighet att blöta tassarna. Men återigen en hund som svalkas ned med någon kylprodukt uthärdar värmen bättre än om den inte skulle ha det och det är därför inte farligt, tvärtom så är det hälsosamt.
Kyljacka från Aqua Coolkeeper
När ska man använda kyltillbehör till hunden? Det finns tre tillfällen som kylprodukter är användbara. Det ena är när rumstemperaturen inne eller ute är högre än normalt. Det behöver alltså inte nödvändigtvis vara soligt även om direkt solljus kan ge extremt hög värme. För det andra så är det hundar med hälsoproblem. Inom humanvården används redan kylvästar och kylhalsband för människor med ledproblem, MS, Cancer, feber eller andra sjukdomar där man behöver stabilisera kroppstemperaturen. För det tredje är det aktiva hundar som jagar, motionerar eller tränar hårt. Men det betyder inte att man ska ge sig ut och jaga, träna eller motionera under stekheta dagar.

Hur länge håller kylan i sig? Det beror på vilken kylprodukt du väljer. Alla kylprodukter från Aqua Coolkeeper innehåller en gel som sväller upp och som håller kyla upp till fem dygn. Kylvästarna från Hurtta har ingen gel utan olika lager av textilmaterial, där vattnet successivt avdunstar. Dessa håller inte kylan mer än någon dag, å andra sidan är Hurttas kylvästar och kyltäcken designade för att sitta bra och fungerar suveränt även till hundar som rör på sig mycket. Du behöver sen enbart en hink vatten för att aktivera kylprodukterna igen! Kyldynorna från Karlie, Snugglesafe och Pet Nation håller enbart kylan några timmar. Å andra sidan aktiveras de av att hunden lägger sig på dem så de behöver inte blötas. Väldigt behändigt!

Vilken kylprodukt ska jag välja? Är du tveksam till om du vill använda kylprodukter till din hund så tycker jag du ska börja med att testa ett kylarmband till dig själv. Då kommer du känna att det inte isar utan efter en stund kommer du känna en behaglig svalka.
Kylarmband från Aqua Coolkeeper - till hundföraren
kylarmbandet sitter vid ytliga blodkärl transporterasdet nerkyllda blodet runt i kroppen med blodomloppet. Det är på samma sätt ett kylhalsband för hunden fungerar. Om du väljer ett kylhalsband från Aqua Coolkeeper så håller kylan i sig i upp till fem dygn! Kyltäcket från Aqua Coolkeeper svalkar riktigt bra men kan glida åt sidan om hunden rör sig häftigt. Jag använder dem när hunden ligger still, exempelvis i bilen eller vid hundutställning.
Hurtta Motivation kylväst - nyhet från Hurtta  för våren 2014
Så ska du träna eller jaga rekommenderar jag Hurttas nya kylvästar eller ett kylhalsband från Aqua Coolkeeper. Kylmattorna är riktigt bra att ha i bilen, i buren eller utomhus. Ska du ha dem inomhus så är det bra om du lägger en handduk under tills den torkat undertill. Tänk på att kylmattorna sväller upp och blir tunga när de är aktiverade. Välj därför inte en större kylmatta/kylfilt än du behöver. Se också till att du hänger upp dem eller lägger dem plant när du inte använder dem. Om du knölar ner den i en påse när den är aktiverad kan den börja mögla. Se upp med det! Ett tips ät att välja storleken XL på kylmattan då den kan delas på mitten så att du kan använda den som antingen två små eller en stor kylmatta. Ett annat tips är att aktivera kylmattan dagen innan du ska använda det och låta det hänga och droppa av under natten.

Det finns även en mängd kylprodukter på marknaden som fungerar rätt dåligt. Dvs de blöter ner hunden eller svalkar dåligt. Än så länge har jag inte sett några produkter som är iskalla på hunden, tyvärr tror jag at det skulle kunna locka till sig hundägare som tror att de är mer effektiva men om den stortens kylprodukter dyker upp på marknaden, ja då kanske vi kan börja prata om farliga kylprodukter. CSiGORAs hundbutik har valt att i sitt sortiment fokusera på de kylproduker som verkligen fungerar och som är ofarliga för hunden. Här är några alternativ:

Hurtta Motivation Cooling Coat - Kyltäcke i blått eller lila
Aqua Coolkeeper kylarmband - till hundföraren
Aqua Coolkeeper kylkeps - stilren kylkeps till husse eller matte
Hurtta Motivation kylväst - nyhet från Hurtta för våren 2014
Aqua Coolkepper kylmatta - skön kylfilt att ligga på
Aqua Coolkeeper kylhalsband - kylan håller upp till 5 dygn
Aqua Coolkeeper kyljacka - svalkande kyltäcke
Aqua Coolkepper Scullycap - kylbandana till hundföraren
Karlie Cooling Mat - behöver inte blötas
Sugglesafe Instant cooling mat  - liten tjock och riktigt kall
PetNation Kyldyna - aktiveras av tryck

Här hittar du fler kyltillbehör till både dig och din hund: Kylprodukter

Till sist för dig som fortfarande är orolig. Att ställa frågan om de är farligt med kyltäcke kan jämföras med frågan om det är farligt med ett varmt täcke. Många förstår nu att vårt svenska klimat är kallare än vad många hundraser är framavlade för. Men många vet också att värme är farligt för hund. Hur kan det då vara farligt med ett kyltäcke som svalkar och långsamt reglerar kroppstemperaturen? Då är det betydligt värre för hunden med en iskall handduk eller en hink kallt vatten över sig. Det bli som en chock för hunden. Jag förstår dock oron och den bottnar givetvis i att man är mån om sin hund och inte hoppar på den ena trenden efter den andra utan att undersöka fakta. Det är bra tycker jag och jag hoppas därför att du läst detta blogginlägg ordentligt. Gå gärna in och läs om kylprodukterna som finns hos CSiGORA och till sist:  Varför inte testa på dig själv först?

Aqua Coolkeeper scullycap - kylbandanda
Här är också en manal på svenska hur kylprodukterna från Aqua Coolkeeper ska användas! Aqua Coolkeeper kylprodukter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar