onsdag 28 januari 2015

Säker balansträning för hund

Intresset för att träna balansboll med sin hund har ökat. Frågan är hur detta går till och vad man bör tänka på. Jag "bollade" över frågan till två fysioterapeuter som använder sig av balansbollar i sin träning dels för rehabilitering men också i träningen av helt friska hundar. Först ut är Roxanne Munoz-Rytting från Carpe Canis Hundcenter som är professionell hundtränare diplomerad friskvårdsinstruktör samt diplomerad balansbollsinstruktör för hund.

På 1950-talet började man använda stora badbollar i arbetet med förståndshandikappade barn. Detta ledde till att nya typer av bollar utformades och användes inom rehabilitering och sjukgymnastik för människor, samt senare även som en träningsform (pilates och liknande). Balansbollen har nu anammats även av hundfysioterapeuter/hundsjukgymnaster, hundtränare och hundägare och det har kommit ut många nya modeller på marknaden som är speciellt anpassade för de fyrbenta.

Det finns många fördelar med att träna balansboll med sin hund. Den får till exempel bättre kroppshållning, bättre bålstyrka, stabilare leder och bättre kroppskontroll. Utöver dessa fysiska fördelar så påverkar träningen även hunden psykiskt genom att det är självförtroendehöjande, de allra flesta tycker att det är väldigt roligt samt att det ger bra berikning för hundar med stort rörelsebehov. Oavsett om man tränar lydnad, agility, spårar, jagar eller endast går promenader med sin hund så är balansbollsträningen ett mycket bra komplement som ökar prestationen.

Som med all annan träning finns det såklart en del man ska tänka på. Det absolut viktigaste är att alltid förknippa balansbollarna med något positivt, gärna godis. Använd dock inte godis med alldeles för högt värde för hunden då det kan skapa en hög aktivitetsnivå när vi egentligen vill ha lugn. Du kan aldrig korrigera en hund till att balansera eftersom balans och kroppskontroll är funktioner som kroppen måste träna upp. Det är alltså inte hundens fel om den inte klarar det, utan då har du gjort det för svårt för tidigt.

Du kan använda godis för att locka upp hunden på bollen, men har du en väldigt matintresserad hund är det mer optimalt att vänta ut att den går upp på bollen själv, alternativt lär in ett kommando för att hoppa upp och sedan belönar den. Om du lockar och den är väldigt fixerad vid godiset så finns risken att den inte är medveten om sin kropp och trillar ner från bollen. Man ska alltid hålla fast bollen så den inte kan röra sig i någon riktning, det är jobbigt nog för hunden med det ostabila underlaget. När den blir duktigare kan man öka svårigheten genom att släppa bollen mer och mer.

Det är viktigt med rätt vinkel i kroppen under träningen, att värma upp innan och att vara uppmärksam på trötthetstecken. Ta hjälp av någon utbildad inom ämnet om du är osäker!

Balansdiscen, eller balansskivan är en plattare variant av en boll. Denna disc är låg och därför enkel att börja träningen med för att vänja hunden. Förknippa den med godis och roligheter men försök att ändå ha en relativt lugn energi hos hunden. Discen är låg och platt och man behöver därför inte hålla i den under träningen, men sitt gärna nära hunden och använd en sele med handtag som du kan stötta den i om det behövs. Man kan gärna använda två discar samtidigt, en för framtassarna och en för baktassarna för att försvåra träningen. Längre fram kan man även kombinera den med andra varianter av bollar. Både balansdiscen och andra balansbollar från K9 Design går att köpa hos CSiGORA.

Balansdiscen är lätt att börja med
Man kan med fördel kombinera olika modeller beroende på önskad effekt

Även Paw Pods, de 4 små balansbollarna från märket Fitpaws, kan köpas hos CSiGORA och dessa är utmärkta träningsredskap både i sig själv och i kombination med annan utrustning. Genom att träna med en boll under varje tass så ökar man kroppsmedvetenheten ytterligare och hunden kan få riktigt bra kontroll på sina ben och tassar. Bollarna kan användas både var för sig eller alla på en gång. Variera hur många du använder men tänk på att alltid belasta lika på båda sidor.

Här används två av bollarna på diagonalen, tänk på att träna lika på båda sidor

Här används två av bollarna i kombination med en balansdisc

Balansbollsträning är en enkel och rolig träningsform som passar de allra flesta hundar. Har du en hund som är sjuk eller skadad så bör du rådfråga en fysioterapeut innan du påbörjar balansbollsträning på egen hand. Vill du ha hjälp att komma igång så finns det även ett antal diplomerade balansbollsinstruktörer i Sverige som du kan gå kurs eller få privatlektioner hos.

Träna alltid i korta pass och ge hunden dubbelt så mycket vila som träning. För en van hund bör ett pass utan paus vara max ungefär 5 minuter. För en ovan hund kan man starta med exempelvis  3x30 sekunder. Träna 30 sekunder, ge hunden 60 sekunders vila, träna 30 sekunder osv. Öka aldrig både svårigheten och tiden på samma gång och träna alltid minst 3-4 gånger per vecka om du vill försvåra.

Lycka till och glöm inte att ha kul!

Roxanne Munoz-Rytting
Carpe Canis Hundcenter
Professionell Hundtränare, dipl. Friskvårdsinstruktör och dipl. Balansbollsinstruktör för hund

Vi tackar Roxanne som inte enbart är författare till texten ovan utan även fotograf till alla bilder. För dig som vill börja träna med din hund så råder vi dig att använda balansbollar som är specialtillverkade för hund. Dels därför att de är tillverkade av ett tåligare material än för oss människor och dels för att materialet är specialtillverkat så att hunden inte ska halka. Tänk dock på att inte låta hunden roa sig själv med balansbollarna. All träning måste vara kontrollerad och är du osäker på hur just du och din hund ska träna så ta kontakt med en instruktör som har den kunskapen!

Balansbollarna som nämns i texten hittar ni här:
FitPaw Pods - 4a balansbollar
K9 Design Halfball - 2 balansbollar
K9 Design Disc - balansskiva

CSiGORA har även de större bollarna i butiken. Framöver kommer de finnas i nätbutiken men vi väntar på att få bollarna utvärderade av en hundfysioterapeut som också kommer ge er lite träningstips i ett framtida blogginlägg! Men har du inte tränat balansboll innan så ska du börja med de små bollarna eller med balansskivan - gärna i kombination!

3 kommentarer:

  1. bra inlägg, vi har balansplatta och bollar och ska träna, tack för bra tips:)

    SvaraRadera
  2. Bra artikel. Men begreppet "förståndhandikappade barn" ger avsmak i munnen.

    SvaraRadera