tisdag 3 februari 2015

Kylan och snön är här!

Till hundarnas glädje så har det nu snöat flera dagar. Det är ett par minus som gör att vi har pudersnö istället för kramsnö, vilket är skönt när man har hundar med mycket päls.

Man behöver inte vara valp för att ha kul i snön! Foto: Kicki Svalin
 Men eftersom hunden är varm kan snön bilda klumpar kring tassar och den långa pälsen. Ett tips är att när man badat hunden använda balsam som gör att snö och väta lättare rinner av hunden. Själv använder jag D103 Dog Rinse, som verkligen är prisvärt. Jag brukar även spraya ben och tassar med D104 - antistatspray. På den tiden vi hade häst använde jag ibland hästarnas glansspray!

Balsam spray på ben och tassar håller snöklumpar borta!
Foto: Christina Klosterberg
Se också upp så att hunden inte får köldskador i trampdynorna. Ett sätt att skydda trampdynorna är att smörja in med Pure Lanolin som inte innehåller något vatten. Den kan du gott och väl smörja in dina egna kinder med också! Passerar du saltade vägar är det viktigt att du tvättar hundens tassar ordentligt när ni kommer hem. Ett alternativ är att använda skor. Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om hur man väljer skor: Konsten att välja rätt hundskor. Ett par skor som vi inte hade då men som blivit våra favoriter den här vintern är skorna från EQ Dog. De är korta i skaftet, enkla att ta på och otroligt mjuka inuti. EQDOG 4season shoes

Med skorna från EQDog medföljer sköna strumpor!
Det finns billigare kopior av EQDog 4season shoes men vår testpanel konstaterade snabbt att om man ska använda skorna ofta och länge så håller dessa skor formen bäst samt att de var de enda hundskorna som inte gav några skavsår vid hårdare träning som vid regelbunden cykling och vid drag.

En hund som rör på sig ordentligt och som har en rejäl päls behöver oftast inte kläder vid kallare väder. Men något som många glömmer är att hundar som bor inomhus inte utvecklar den vinterpäls som hundar som bor permanent ute. Dessa hundar kan behöva ett täcke eller en overall som extra skydd. Särskilt om det regnar eller snöar då en blöt hund på väldigt kort tid kan bli nedkyld. När du väljer täcke är det viktigt att du väljer en modell som är utformad efter hundens behov. Det finns alldeles för många täcken som inte täcker de viktigaste muskelgrupperna. Återigen har jag tagit hjälp av Cissi Olin, som är hundfysioterapeut. Jag frågade henne vad man bör tänka på i valet av täcke. Så här svarade hon mig:

När det gäller täcke på promenader så behöver man egentligen bara det om det regnar eller är väldigt kallt. Och väldigt kallt beror ju såklart på vilken typ av päls hunden har. Man ska alltså inte generellt ha täcka på promenader utan där får omständigheterna råda. En lös hund ska bara undantagsvis (ösregn, svinkallt) ha täcke på då den normalt håller värmen bra när den rör sig fritt. Dessutom är det lätt att täcket fastnar om hunden springer i skogen tillexempel.

Ett täcke som ska användas för att hålla värmen när hunden är stilla eller används på korthåriga hundar vid koppelpromenad i kallt väder ska skydda de viktigaste muskelgrupperna: manke, rygg, länd, skuldror, överarmarna och låren. Regnar det bör täcket vara vattentätt med ett foder som beror på hundens päls och hur kallt det är. Min egen pumi behöver t ex bara ett väldigt tunt foder medan whipparna behöver tjockare. Alla regntäcken bör ha någon form av foder då de annars blir väldigt kalla.Vid kyla så är ett vanligt fleecetäcke bra. 

Vid både kyla och vind (eller nederbörd) är det oftast bäst med ett vatten/vindtätt yttertyg och ett lagom foder. Ska hunden ligga/vara still så rekommenderar jag oftast ett fleecetäcke eller ett täcke som reflekterar hundens egen värme, typ Back on Track. (Cissi Olin)

Ett riktigt bra fleecetäcke är Boetts vämeväst som är specialdesignad för jakthundar. En mer heltäckande variant är Hurttas fleecetäcke som det även finns specialstorlekar anpassade till vinthundar. Det bästa täcket för en hund som ligger stilla och för hundar som har tränat är Hurttas Ultimate Värmejacka.
Boett värmeväst är ett riktigt bra val. Foto: Linnéa Porsfelt

Ett riktigt varmt täcke är Hurtta Ultimate som går ner ordentligt över låren
Foto: Sara Jansson
Den är riktigt varm och går ner ordentligt över låren. Även Hurttas senaste modell Summit parka är ett bra val. För jakthundar är ett av de bästa täckena Non Stop Jakttäcke. Det är specialtillverkat för vårt nordiska klimat och är väldigt uppskattat av jägarna och draghundsfolket.

HurttaSummit Parka. Foto: Amanda Pettersson
Se upp för de billiga täckena som inte täcker hals, mage och lår. Om de inte skyddar så spelar det ju ingen roll hur billiga de är. Vid val av vintertäcke måste även funktion gå före mode. Det är ju för hundens skull som vi vill skydda den från vind, regn och kyla. Och kyla kommer vi i Sverige få leva med ett par månader till. Jag hoppas snön får ligga kvar. Det gör hundarna så glada och man kan göra så mycket kul ihop med dem.

1 kommentar:

  1. Tack för att du delar med dig av alla smarta tips. Tyvärr har varken balsam eller spray hjälpt mot snöbollar här, så nu blir det lite klipp ;-) Ronja har alldeles för lång päls på benen, klarar sig bra utan den.
    Täcken, en fråga med många olika åsikter. Jag är av samma åsikt som du, och frågar mig varför en frisk, vuxen hund, som rör sig fritt, springer flera km, i skogen....varför sätta på ett täcke?? Jag är helt övertygad om att hunden inte fryser i alla fall. Det är absolut ingen liten hund.....Jag har inget täcke alls till mina hundar, men kommer inom kort få prova ett regntäcke, vilket jag kanske gillar. Slippa en fullpälsad Berner som är dyngsur.
    /Susanne

    SvaraRadera