onsdag 7 januari 2015

Varför ska man skaffa sele till hunden?

Att använda halsband till hunden är en gammal vana som vi inte tidigare reflekterat över. Skaffar man hund så ska den ha ett halsband, helt enkelt. Tills en dag då fler och fler veterinärer upptäcker att halsband ger väldigt många skadar på hunden och att halsregionen är mycket känslig. Onödigt många hundar fick därför gå omkring med värk. Och hundar är tåliga, de visar inte alltid att de har ont och de kan heller inte prata med oss på ett abstrakt sätt.


Daglig smärta kan leda till temperamentsförändringar hos hunden, hos vissa så mycket att hunden uppfattats som opålitlig och aggressiv. Men även friska hundar är rädd om sin nacke. Som tur är har fler och fler börjat använda sele på in hund.

EQDog Classic Harness är en bekväm sele 
När jag varit på semester utomlands så har jag reflekterat över hur många hundar som har sele istället för halsband. Varför ser det inte ut så i Sverige? Vi anses ju ligga i framkant när det gäller djurskydd och hundträning? Min enkla förklaring är att många hundägare gör det av gammal vana utan att reflektera över alternativen. Det tar tid att bryta mönster och skapa nya vanor. Men tillsammans kan vi faktiskt förändra detta.

Skönt och bekvämt med sele!
Ju fler av oss som använder sele till hunden, ju snabbare kommer vi se en förändring. Själv använder jag halsband mest som dekoration för att det är snyggt (till hundar som inte drar i kopplet. Valpar ska aldrig ha halsband). Och även ibland för att jag har en stor och stark hund som jag har svårt att hålla annars, inte för hundens skull utan för omgivningens skull. Jag kan bara gå till mig själv som slentrianmässigt använt halsband, men ju mer jag läst på, så förstår jag hur fel det är - mot hunden. För oss människor är det förstås bekvämt men vår bekvämlighet ska väl inte behöva gå ut över våra hundar?

Qlura har här på sig selen Jokke April
Jag är glad att det har kommit så många nya bra selar som inte skadar hunden och som samtidigt ger oss ökad kontroll - även för hundar som drar och gör utfall. Det svenska BGW-bältet har varit en föregångare här, där koppelfästet sitter vid bogen istället. Idag finns det även på bra selar som Metizoselen, Jokke April och EQDog Classic Harness och EQDog Pro Harness. Det är alla selar av riktig toppklass.

Stimm med EQDog Pro Harness och  Qlura med EQDog Classic Harness
För vissa hundar räcker det med att byta från halsband till sele för att de ska sluta dra i kopplet. Har du en hund som drar tycker jag du ska anmäla dig till en av alla bra kurser som ges runt om i landet. De är så lätt att man blir hemmablind och inte ser vilka fel vi gör. Och vill man få bort orsaken och inte enbart symptomen så är det bara tålamod och träning som gäller.

Mudin Qlura har här på sig selen Jokke Wooly
Var dock noga när du väljer din hundinstruktör så att träningen sker på hundens villkor. Det finns alldeles för många elaka metoder som kanske får din hund att lyda men inte att må bättre eller undvika skador som kan ge din hund kroniska smärta för resten av sitt liv. Våra hundar är definitivt värda ett bättre öde.

Visst vill även din hund ha en sele?
Så låt 2015 bli året då fler hundägare skaffar sele till sin hund. Tycker du att selar är dyrt så har Trixie prisvärda selar med bra passform exempelvis Trixie Fusion (såvida inte din hund har väldigt smal bröstkorg och hals). För de grövre hundarna har Trixie en riktigt bekväm fleece-sele som är både skön, hållbar och billig. För små (och medelstora) hundar tycker jag att selarna från Puppia är outstanding. Få kopior lever upp till deras kvalitet.

Hundselen Puppia Dotty Harness
Även om inte din hund drar i kopplet så är vi hundägare förebilder för andra, särskilt för dem som tidigare inte reflekterat över vilka konsekvenser halsband kan leda till! För visst vill vi ha lyckliga och glada hundar. Inte bara när det gäller våra egna, utan även i omgivningen!

EQDog Pro Harness kan man även bygga på med klövjeväskor
Jag nämnde tidigare att valpar inte ska ha halsband, många gör felet att vänta med att skaffa sele tills hunden har vuxit klart. Jag kan förstå det tänket och men det är just under valptiden som det är extra viktigt att använda sele, då valpen är extra känslig och definitivt inte förstår det här med att gå fint och inte dra i kopplet. Här vill jag tipsa om en riktigt bra sele som hunden kan växa i. Det är VGW-bältets valpsele - VGWBälte®Beginner - som går att justera och anpassa för en växande valp!

Vad använder du själv för sele? Vad har du för erfarenheter och har just du någon favoritsele? Tipsa gärna!


Fotograf till alla bilder är Sara Jansson 

9 kommentarer:

 1. Vi använder hurttas ysele men tycker den sitter för långt in i armhålan samt ger skavsår vid användning varje dag på varje prommis. Valpen har en trixie husky-sele eftersom den är så pass ställbar & den sitter inte lika tätt intill armhålorna. Jag har planer på att sy egna varianter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande att du planerar att sy sele. Skulle vara intressant hur du tänker att den ska se ut och sitta på hunden. EQDog Pro Harness sitter också längre bak och har inga spännen mot kroppen.

   Radera
 2. Jag använder Rukka y-sele på mina
  har även VGW på min tik.

  provat hurtta på sheltien men tycker magremmen sitter alldeles för när frambenen.
  Har provat Trixie sele med men den satt helt kasst på mina hundar bara snurrar och har sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sitter magremmen på Rukkas sele längre bak? Är de bättre än Hurttas tycker du?

   Radera
 3. Jag använder en mutt-ger sele som är en kombination av bilbältes /promenad sele. Har reflex och är gjord av återvunna petflaskor.

  SvaraRadera
 4. Använder Gustaf o Evita till mina valpar. Metizo till de vuxna :-) Testat Hurtta Björkis Ruffwear Jokke Top Canis Alac mfl men fastnat mest f Metizo o GoE

  SvaraRadera
 5. Amokensele är den bästa och snyggaste tycker jag :)

  SvaraRadera
 6. jag använder sele till min unga amstaff då han drar när han blir stressad.och träning fungerade inte,avledande,klicker,godis etc,så istället för att bråka med hunden skaffade jag en sele.inte en Hurtasele,utan en REJÄL sele.Som jag visste skulle hålla.Så jag köpte en sele från STILLWATER DOG SUPPLIES,usa. och blev inte besviken.Problemet med sele är att du inte får lika bra kontroll över hunden.Jag har ett vanligt halsband (ickstryp) på så jag kan hålla i om det behövs.

  SvaraRadera
 7. Jag använder hurttas y-sele och metizo sele, super nöjd med båda :)

  SvaraRadera