torsdag 27 november 2014

För- och nackdelar med viktmanschetter till hund

Fler och fler hundägare blir medvetna om vikten att ha hunden i god form och det gäller inte enbart för hundar som tävlar. Eftersom detta är en ny träningsform för oss på CSiGORA så vände vi oss till en expert på området. Här delar Cissi Olin från Hundkänslan med sig av sina erfarenhet och kunskaper. Cissi Olin är diplomerad massageterapeut för hund (utbildad på Svensk Terapeut Utbildning, nuvarande UPH – genuin svensk massage)  och driver företaget Hundkänslan

Det finns många fördelar med att använda viktmanschetter i hundens fysiska träning, både som rehabilitering och som allmänt muskelstärkande.

Har hunden haft en skada och belastat sina ben olika så tappar den ofta en del muskler på benet den inte har belastat ordentlig. Man kan då sätta en viktmanschett på det benet som har mindre muskler vilket gör att hunden blir mer medveten om just det benet. Det behövs även lite mer kraft för att använda benet vilket gör att musklerna tränas effektivare. Till att börja med kan man nöja sig med att ha viktmanschett på det dåliga benet men snart sätter man en manschett även på motsvarande fram- eller bakben för att hunden ska bli jämnt belastad.

Så här ska viktmanschetterna sitta på frambenen. Foto: Cissi Olin
Som allmän muskelträning använder man ett par åt gången, antingen på frambenen eller på bakbenen och sen alternerar man från dag till dag för att sakta bygga upp musklerna. De muskelpartier som tränas när man använder viktmanschetterna är framför allt höften/låren, överarmen/nedre delen av skuldran och manken/halsen(nacken). Man börjar med att bara ha manschetterna på så hunden vänjer sig vid att gå med dem innan man lägger i vikter. Som vikter är det enklast att använda mynt och köper man viktmanschetterna från CSiGORA så får man med en lapp där det står vad de olika mynten väger och lite om hur man kan börja träningen vilket är väldigt bra tycker jag.

Benviktsmanschetternas placering på bakbenen. Foto: Cissi Olin
Det man ska tänka på är att alltid ha hunden kopplad när den har viktmanschetterna på sig, det är ju tänkt som ett träningspass. Inte heller ska man lägga i för mycket vikt, det är ibland bättre att köra fler pass under lite längre tid än att ha manschetterna för tunga. Ett mycket bra ord att ha i åtanke vid all typ av träning är variation!

Ska man använda manschetterna i rehabiliterande syfte ska man ALLTID kontakta en massageterapeut eller motsvarande (eller självklart en veterinär) innan man börjar så man får ett bra träningsschema för just sin hunds skada.

Nackdelen med viktmanschetterna är att om de används fel eller att man lägger i för mycket vikter så kan hundens muskler blir strama och det kan orsaka muskelsmärta i stället för att bli en hjälp. Man ska även vara noga med att de sitter rätt så dom inte glider omkring vilket kan vara väldigt obehagligt för hunden.

CSiGORA säljer en mycket bra viktmanschett, som jag varmt rekommenderar, i ett mjukt och vattenavvisande material, som dessutom är riktigt billiga! Att de sen även finns i olika färger är ju ett stort plus för en sådan som mig som gillar när saker matchar varandra!

Tack Cissi för din utförliga text hur man bör använda benvikstmanschetter. Om det är någon som vill ha träningshjälp kan ni boka tid hos Cissi på Hundkänslan. Uppgifter hittar du här: www.hundkanslan.se. Men du kan givetvis också leta efter en lokal massageterapeut där du bor. 

Här kan du köpa manschetterna: Benviktsmanchetter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar