lördag 19 oktober 2013

Tips från eliten för en roligare och effektivare hundträning!

Sara Jansson tränar både agility och lydnad på elitnivå och i år vann hon och hennes pumi Stimm SM-guld tillsammans med 3 andra pumisar under namnet "Same Thing Different Names. Individuellt fick de en nionde placering enbart fem fel från ett silver bland 81 startande. Stimm har flera championat i bagaget (lydnad, agility, hopp). För att komma så långt krävs massor av träning och att man har riktigt kul ihop. Förutom Stimm så har Sara även den charmiga pumin Hajja och en liten mudivalp. Sara har hjälpt CSiGORAs hundbutik med att välja ut bra träningsleksaker som gör träningen både roligare och effektivare. Så här berättar Sara själv om sina favoritleksaker när hon tränar såväl lydnad som agility.Det finns otroligt mycket olika hundleksaker av alla dess slag men det finns några varianter som måste finnas i min leklåda och som jag inte klarar mig utan när jag tränar! Minst en, men helst två långa leksaker med bungee som har mycket svikt som man kan dra längst marken för att få igång jaktlusten hos hunden. Dom är också helt suveräna när man vill få upp farten och träna snabba gripanden. Eftersom dom är långa så slipper man förhoppningsvis få en tand i handen!

Hajja leker! Här med Tug-E-Nuff Rabbit Chaser
Jag vill gärna ha två träningsleksaker som för hunden är lika mycket värda så jag kan träna på att byta leksak. Så hos mig finns Tug-E-Nuff Sheep Chaser Bungee XL som är en riktigt fin leksak med mycket svikt tillsammans med härligt fårskinn. Och så har jag min nya favorit - leksakernas Rolls-Royce - Clean Run TugTastic Bungee! Vilken leksak alltså, den är lång med supersvikt och den är lätt även för mindre hundar att greppa. Materialet verkar få hundarna tro att de har ett dött byte - helt perfekt med andra ord!

Hajja med sitt "byte" - Clean RunTugTastic!
En bungee med boll är också viktigt. För många gånger behöver man ju kunna kasta leksaken riktigt långt, vilket kan vara svårt med de långa leksakerna utan boll. Då använder jag en riktigt bra träningsleksak som inte bara är suverän att kasta utan även riktigt hållbar. Det är de miljövänligt tillverkade Orbee-Tuff bollarna från Planet Dog med fårskinn och bungee. De finns dessutom med två olika storlekar på bollen. Dessa träningsleksaker är mina hundars favoritleksaker. Rekommenderas!

Stimms och Hajjas favorit på träningsplanen!
En Bungee Solo är också ett måste. Den kan man ju fästa på vilken annan leksak som helst till exempel på de populära nätbollarna (JW) eller på en RSPCA repring som är en superrolig och prisvärd leksak.

Bungee Solo + billig repring  = uppskattad leksak.
På tävling hade jag tidigare både leksak och godispåse, men det var sällan Stimm ville kampa innan start för när han kände att jag blev nervös så försökte han i stället lugna mig. Men med lite träning har vi kommit över detta och numera kampar Stimm som en tok oavsett hur nervös jag är. Så nu har jag använt Bungee Godis - en underbar uppfinning som man kan ha godis i, kasta samt kampa med och då slipper man ju att ha både godispåse och leksak när man ska tävla. Mycket bra tycker jag som vill kampa innan start och ge godis efter. När min första Bungee godis blev utsliten efter 1,5 år så testar vi nu Clean Run Bunny Jackpot & Tug och den är precis lika uppskattad här hemma. Den saknar dock bungeedelen, men det stör mig inte så mycket.

Hajja med en av sina favoritleksaker
En annan leksak som måste få lite uppmärksamhet är Bungee Ring med kort fårskinn mina hundar älskar verkligen den! (Se bild nedan!) Fårskinnsleksaker med lite kortare päls är överlag deras favoriter och just denna som är rund får hundarna ett sånt himla bra grepp om när dom leker. Den finns också som rak leksak med boll - Bungee Rugby fårskinn - och ska man satsa på bara en träningsleksak är detta är bra val.
Stimm - håller reda på tävlingsutrustningen!
Du hittar alla leksaker ovan i CSiGORAs hundbutik. CSiGORA har fokuserat på ett stort urval av belöninsgsleksaker lämpliga för all sorts hundträning! Kaninskinn och fluffiga fårskinn triggar igång de flesta hundar och man kan som Sara säger även använda en Bungee som man kan stoppa godis i. För hundar som inte vill kampa är kaninskinn med ett lite längre band väldigt uppskattade! Det triggar igång den jaktlust som alla hundar har inom sig. Den hittar du här: Tug-E-Nuff Rabbit Chaser

5 kommentarer:

 1. Vilka bungee-modeller har du som har ett långt skaft/snöre?

  SvaraRadera
 2. Hej Elin! Det beror lite på vad du menar med "långt"? Men jag gissar att det är så långa som den på andra bilden i inlägget. I så fall är det åtminstone följande:
  http://www.csigora.com/produkter/hundleksaker/tug-e-nuff/137520__tug-e-nuff_rabbit_chaser/
  http://www.csigora.com/produkter/hundleksaker/142698__tug-e-nuff_rabbit_chaser_bungee/
  http://www.csigora.com/produkter/hundleksaker/tug-e-nuff/137555__tug-e-nuff_sheep_chaser_black/
  http://www.csigora.com/produkter/hundleksaker/145141__tug-e-nuff_sheep_chaser_bungee_xl/
  http://www.csigora.com/produkter/hundleksaker/tug-e-nuff/137535__tug-e-nuff_sheep_chaser_white/http://www.csigora.com/produkter/hundleksaker/145950__clean_run_ram_tuff_woolly_octopus_tug/ samt
  http://www.csigora.com/produkter/hundleksaker/99084__bungee_fleece/

  MVH Dan/CSiGORA

  SvaraRadera
 3. Sen finn det hundar som aldrig har lekt och är slagna omplaceringshundar :( jag har försökt med min i 2 år att övertyga att edt roligt att leka med mig utan framgång

  SvaraRadera
 4. Hej Marta! Så tråkigt med hundar som hanterats illa. Men tur att det finns personer som du som tar hand om dessa! Sen är ju hundar individuellt olika, även inom en och samma ras. Vissa är helt inte speciellt intresserade av detta. De flesta "svårflörtade" brukar dock gå igång med Bungee Godis :)

  MVH Dan/CSiGORA

  SvaraRadera
 5. Så sorgligt att den hund haft ett sånt liv Marta men vilken hjälte du är som ger den många fina stunder nu. Dom riktigt långa leksakerna kan vara värt att prova ( om du inte redan gjort det) då det brukar vara lättare för osäkra och rädda hundar att inte behöva hålla så nära den som dom leker med. Jag förstår att detta är mycket svårare omständigheter men ett litet tips bara.
  Sara

  SvaraRadera