måndag 24 juni 2013

Om boken: Apportering till vardag och fest

För ett par månader sedan blev jag kontaktad av författarna till boken Apportering till vardag och fest om vår hundbutik var intresserad av att sälja deras bok. Jag var måttligt intresserad då vi dels inte säljer böcker och dels för att jag tycker att väldigt många hundböcker är för dåligt skrivna. Jag bad därför om ett exemplar att läsa själv först. Och jag blev kär. Vilken fantastiskt bra bok!

Boken heter alltså Apportering till vardag och fest med undertiteln: Aktivering och grundläggande jaktprovträning med klicker.  Den är skriven av Elsa Blomster och Lena Gunnarsson och publicerades i december 2012. Författarna är hundinstruktörer med klickertänk och tränar och tävlar själva med sina hundar (retriever & spaniel). De fick idén att skriva boken då de själva saknade en svensk bok om jakträning utifrån mer modern syn på hundträning där man snarare vill belöna fram rätt beteende än att straffa hunden när den gör fel. Och nu finns alltså den boken!


Boken Apportering till vardag och fest har ett riktigt bra och modernt språk utan att vara tillkrånglat. Dessutom har den en väldigt snygg layout med otroligt vackra fotografier och förklarande illustrationer. Den är lättläst, pedagogisk och rolig att läsa. När jag börjat läsa hade jag svårt att lägga ifrån mig boken. Dessutom blev jag så inspirerad av alla övningar att jag genast ville ut och träna med mina egna hundar, som är rätt långt ifrån några fågelhundar och framförallt inga apportörer.

Det här är alltså en bok som är fullproppad med tips och över hundra praktiska övningar. Den riktar sig i första hand till ägare av fågelhundar som vill ha aktiveringstips eller vill testa på det här med jaktprov. Hela boken genomsyras av ett klickertänk som innebär att man vill belöna och successivt forma fram rätt beteende, med eller utan klicker. Stort fokus läggs vid leken. Hur man får hunden att vilja leka och hur man hittar rätt belöning. Det finns också många tips på hur man kan göra om man kör fast och känner att träningen inte går framåt. Många av övningarna som finns i boken kan man också börja träna redan med den lilla valpen. En sådan övning är handtarget. Kolla in denna film:


Boken avlivar även en rad myter som att man inte ska kampa med en fågelhund eller att korrigeringar är nödvändiga för bra resultat. Författarna hänvisar även till modern forskning och jag uppskattar källhänvisningarna som många gånger saknas i andra hundböcker.

Eftersom jag själv inte håller på med jaktprovsträning så är det svårt för mig att ha ett kritiskt perspektiv på den biten. Å andra sidan är detta den första svenska bok som försöker ge hundägarna redskap att genom lek och belöning få hunden att frivilligt apportera, gripa, bära vilt etc. Eftersom denna form av träning visat sig fungera mycket väl inom andra grenar, varför skulle den inte vara effektiv när de gäller träning för jaktprov?

Min teori är att med denna bok så kommer en ny grupp hundägare vilja prova på det här med jaktträning och jaktprov. För denna bok är verkligen inspirerande. Oavsett vilken hundras man har finns här massor av aktiveringstips och hur man kan ha kul och träna tillsammans med sin hund. En träning som bygger på ömsesidig respekt där hunden får tänka själv och inte längre enbart måste lyda utan att förstå varför eller ens vilja utföra vissa moment. En träningsmetod som bättre passar in i dagens (post)moderna samhälle där hunden har ett egenvärde och inte enbart finns till för att uppfylla våra mänskliga behov. Denna bok kommer därför bli en klassiker. En bok som du kan ha i bokyllan bredvid andra svenska författare som exempelvis Per Jensen, Åsa Ahlbom och Eva Bodfäldt.

Vi bestämde därför att vi ville ta in denna bok i CSiGORAs sortiment och vi har nu en ny kategori i vår butik som heter Hundböcker. Den första boken heter: Apportering till vardag och fest - aktivering och grundläggande jaktprovträning med klicker skriven av Elsa Blomster och Lena Gunnarsson (2012). Du kan beställa boken här: Apportering till vardag och fest! Boken kostar 295 kr och frakten är som vanligt 39 kr (oavsett hur mycket du handlar för).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar