lördag 27 juli 2013

Om hunden drar i kopplet

Egentligen tycker jag alla borde ha stretchkoppel eller en expander på kopplet oavsett om hunden drar eller inte. För hur ska hunden veta när kopplet tar slut?

Madde och Täva på promenad
Ovan syns ett skönt fleecekoppel med en löstagbar expander. Expandern dämpar eventuella ryck i kopplet och eftersom den är töjbar så känner hunden när kopplet börjar ta slut. 

Expandern fäster man mellan halsbandet och kopplet.
Om hunden får syn på något spännande och nyfiket rör sig dit. Hur ska hunden veta när den ska stanna?Även om hunden normalt har en uppfattning, om hur långt kopplet brukar vara, så är det lätt att glömma bort sig.

Täva får syn på något spännande!
Det fleecekoppel som syns på bilden finns i flera färger i två bredder. Det finns även med dubbla handtag, dvs ett extra vadderat handtag strax innan haken. Så praktiskt när man ska gå över en väg, möta andra hundar eller behöver ha hunden extra nära.


Det viktigaste att tänka på när hunden drar i kopplet är att inte fortsätta gå för då belönas just det beteende som vi vill bli av med. Belöna istället med exempelvis godis eller rolig leksak när hunden självmant går fint.

Får jag godis när jag går så här fint?
Ett smidigt sätt att alltid ha godis med sig är att ha en särskild belöningsväska som man alltid får följa med på promenaden. Annars är det så lätt att godiset ligger i en annan jacka när man som mest behöver det. Godisväskan som Madde har på bilden ovan heter Doxtasy Polka. Den finns även med andra motiv. Även Hurtta har bra belöningsväskor, särskilt Hurtta Motivation Godisväska som är stor och rymlig och kan hängas över axeln som en handväska eller fästas runt midjan.

Men belöning behöver inte alltid handla om godis. Många hundar föredrar roliga leksaker. Särskilt leksaker med päls. Nedan ser ni en Bungee Loop.

Den är min!
Om man har en riktigt stark hund så vill jag tipsa om MR koppel som har en rejäl expander som håller även för de starkaste hundarna. En fördel är att man även kan fästa det runt midjan. Har man en liten hund så har Hurtta stretchkoppel i olika bredd. De är mer töjbara och passar hundar som inte är så starka eller för mindre hundar. Hurtta har även utvecklat ett kortare joggingkoppel som är helt ljuvligt skönt att hålla i!

Du hittar dessa specialkoppel och hjälpmedel i CSiGORAs hundbutik! Nedan hittar du några snabblänkar:

Tills sist. Stort tack till Madde och Täva för de fina bilderna!

1 kommentar:

  1. Tänk trots att jag inte har hund nu så läser jag med intresse. Jag känner mig som hundägare fast jag inte har hund. Lite som Ulf Lundells " en inställd konsert är också en konsert.":) Kul att det finns en utveckling inom det här området. Vem vet... en vacker dag är det kanske dags att köpa koppel igen.
    Ha det riktigt skönt i Småland.

    SvaraRadera