måndag 5 december 2011

Säkerhetsbälte till hund

Ni vet väl att hunden inte får sitta lös i bilen? De flesta som har hund och bil har antagligen redan en bur eller säkerhetssele. Men hur är det med alla er som enbart åker bil ibland? Hur gör ni då?`

Mitt bästa tips är att ha en säkerhetssele eller ett säkerhetsbälte (för hund) som man lätt stoppar i väskan och som man enkelt kan ta med. De flesta säkerhetsselar  kan man även använda som vanlig sele så det är bara att sätta på hunden säkerhetsselen redan hemma. Om hunden inte är van vid sele bör du  successivt vänja hunden vid själva selen innan ni ger er iväg i bilen. Likaså är det bra om man först tar några kortare turer med hunden fastspänd, där någon sitter bredvid, så att hunden inte får panik eller trasslar in sig.

En vanlig sele har inte den passform som behövs för att selen ska skydda hunden och medpassagerarna vid en kraftig inbromsning eller krock. Säkerhetsselen bör inte heller enbart bestå av nylonband utan vara utformad så att dels själva trycket fördelas över hunden och dels så att trycket inte skadar hunden med för "vassa" band.

Givetvis finns det ingen säkerhetssele eller säkerhetsbälte som alltid skyddar hunden vid alla former av trafikolyckor precis som ett säkerhetsbälte inte är någon 100% garanti för oss människor. CSiGORAs hundbutik har testat olika säkerhetsselar och fastnat för tre varianter i tre olika prisklasser. Dessa säkerhetsselar (säkerhetsbälten)  hittar du i butiken:

1) Säkerhetssele Neo-Paw. En enkel och billig sele med vadderad framsida. Det är snabbknäppen i plast och starka band i nylon. Ett bra alternativ för dig som inte så ofta åker bil med din hund men ändå vill ha en bra sele när ni då och då åker bil. Den fungerar givetvis även som daglig bilsele.
Hundbilbälte
2) Precis som med bilar och hundburar finns det mer eller mindre robusta selar och den enda riktigt krocktestade selen är den svensktillverkade All-safe -selen med breda band och metallspännen. Men den kostar även en slant.
allsafe

3) Den sele som jag personligen föredrar är Clix, men detta är mest en smaksak då jag tycker att de är enkla att sätta på hunden och jag gillar de breda banden. Framförallt för stora hundar. Faktum är att vi just nu sålt slut på dessa selar i large, men nya är på ingång. Vill du vara säker på att få en Clix-sele i large innan julhelgen bör du förbeställa. Skicka då ett mejl till: info@csigora.com
Clix
Som sagt, det är ditt ansvar att hunden inte sitter lös i bilen vid färd. Om du blir stoppad av polisen kan du få böter. Händer det en olycka så kan ju även försäkringsbolagen vägra betala ut premier om hunden orsakat olyckan då den varit lös eller skadat sig eller eller någon medpassagerare. Men främsta skälet till en säkerhetssele till hunden är ju givetvis att skydda hunden och medpassagerarna. Vem åker utan bilbälte själv idag?

Återigen, inget säkerhetsbälte och ingen säkerhetssele skyddar till 100% men vi har i allafall gjort vad vi kunnat. Sen är ju buren ett bra alternativ vid bilresan! har du ingen egen bil blir det ju opraktiskt med de tyngre burarna som är specialanpassade till olika bilsorter. Då är en ihopfällbar stålbur ett riktigt bra alternativ.
Svart stålbur

Välkommen till CSiGORAs hundbutik och kika runt bland våra säkerhetsbälten/ säkerhetsselar!
www.csigora.com

3 kommentarer:

  1. Säkerhetsbälte är så praktiskt i små bilar då burar inte får plats. like it.

    SvaraRadera
  2. Ihopfällbara burar är farliga att ha i bilen!
    De blir som råttfällor, ska man ha bur ska det vara sådana som klarar krocktest. Använder själv just nu All-safe-sele, mycket nöjd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja hennes kommentar om burarna dödade trovärdigheten i hennes inlägg, precis som hundarna i dem sorts burar 😰

      Radera