söndag 8 januari 2012

När behövs Biotin?


Kanske är din hund mjällig med en glanslös päls. Eller kanske fäller hunden mer än vanligt. Har den fått utslag eller eksem? Är den ovanligt trött? Har den tappat aptiten? Äter hunden sin egen avföring? Då kan det bero på biotinbrist! Biotinbrist kan uppstå av dåligt foder, vid ökad fällning, magproblem eller vid antibiotika och/eller sulfabehandling. 

Biotin eller B7 är en vattenlöslig vitamin som behövs för kroppens omsättning av proteiner, fett och kolhydrater. Det är även viktigt för underhållet av sköldkörteln, nervsystemet, huden, binjurarna och reproduktionen. Brist på biotion kan yttra sig som nedstämdhet, sköra klor, pigmentförändring, muskelsmärtor, torr hud, trötthet, dålig aptit, coprafagi, eksem och håravfall. 

I dessa tider med lite sol och kanske ett torrfoder som bas kan hunden ibland behöva ett extra tillskott av Biotin. Det bästa är att det inte går att överdosera och att det jämförelsevis inte är något dyrt kosttillskott. Rå äggvita binder också biotin och kan därför ge biotinbrist. Koka därför alltid ägget eller ge endast den råa äggulan till hunden!

Du kanske undrar varför en hund äter sin egen avföring? Det kan dels bero på fodrets sammansättning då t ex många torrfoder innehåller stora mängder fibrer och kolhydrater som hunden har svårt att smälta. I hundens ögon finns det därför en hel del osmält mat kvar att äta i avföringen!  Det kan också vara så att hunden behöver den bakterifloran för matsmältningen. Många gånger stoppar biotintillskott detta beteende, det tål i allafall att testas! Givetvis kan bajsätandet även bero på andra skäl som att den tar efter sin mor eller andra hundar, eller att den helt enkelt tycker det är spännande att undersöka i brist på annat. Det kan också vara hundens sätt att städa undan på någon annans område eller att de helt enkelt vill hålla rent. Men som sagt, har du en bajsätande hund - testa en kur Biotin!

Själv får mina hundar
Biotin och Omega-3 inför utställningssäsongen då jag vill att pälsen ska vara så fin som möjligt! De får det även vid eventuella antibiotikabehandlingar och när de fäller! Något som också är bra för hundens allmäntillstånd är alger! Oavsett om du ger hunden torrfoder eller färskfoder finns det perioder som fodret kan behöva kompletteras beroende på olika yttre omständigheter. Vi får inte heller glömma bort att hundar är olika inte bara på utsidan utan även på insidan. Det är vi hundägare som bäst kan se om hunden är som den brukar eller kanske är behov tillfälligt tillskott som exempelvis Biotin! Så länge det är kosttillskott som inte kan överdoseras (gäller även C-vitamin) så gör det i alla fall ingen skada!
Biotin hittar du i CSiGORAs Hundbutik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar