onsdag 10 december 2014

Träna med Treat & Train (Manners Minder)

Denna artikel är skriven av Sara Janssons som tränar och tävlar på hög nivå. Ni kan följa hennes träning i bloggen Sarastassar. Denna artikel fokuserar dock på vardagsträningen och hur man med hjälp av belöningsmaskinen Treat & Train (som tidigare hette Manners Minder) kan träna bort oönskade beteenden. Jag bad Sara skriva denna artikel då hon själv använt sig av Treat & Train i många år.Är du en av dom som skaffar dig en Treat & Train eller kanske kommer du få en i julklapp? Här kommer lite tips på vad du kan använda denna roliga maskin till, även om du inte tänkt ha den till tävlingsträning, finns det en massa andra bra saker du kan ha den till i vardagsträningen. Det hela går ut på att belöna hunden när den gör rätt och att låta bli när den gör fel utan att ens behöva öppna munnen, många hundar reagerar kraftigt om ägaren säger något vid ett misslyckande även om detta inte alls är ägares mening. Med hjälp av Treat & Train slipper man hamna i den fällan.

Man måste först börja med att få hunden att förstå vad det hela går ut på. Har du en känslig hund är det bäst att ha belöningsmaskinen på ljudlöst i början. Ladda maskinen med gott godis eller vanliga torrkulor om din hund gillar det.  Börja sen med att mata hunden från maskinen med hjälp av fjärrkontrollen. Har du en hund som inte bryr sig om ljud kan du ha det på från första början.

Att bara träna kontakt är suveränt när hunden förstått att det kommer mat från maskinen. När hunden tittar på dig belönar du med hjälp av fjärrkontrollen samtidigt som du flyttar dig successivt från maskinen, så hunden får tänka till och springa dit för att få sin godbit.

Med belöningsmaskinen får man även en targetstick. Den kan man lära hunden att trycka nosen eller tassen på eller varför inte lära hunden att runda den innan den får sin belöning? Att lära hunden att gå till olika targets kan vara en bra början om man vill lära sin hund tända lamor eller kanske stänga dörrar. En target kan vara precis vad som helst en postitlapp ett lock eller din handflata bara fantasin sätter gränser. Att ha maskinen en bit ifrån targeten och dig själv lär hunden att jobba mer självständigt och inte vara beroende av att belöningen kommer från dig.

Att använda maskinen när man tränar stanna kvar är "outstanding". Din hund har ju nu lärt sig att maskinen ger mat och tillsammans med en  t ex en pläd blir det mycket lättare att få hunden att förstå var den ska stanna. Man lägger helt enkelt hunden på pläden, bredvid maskinen och belönar hunden när den ligger tyst och stilla. Därefter kan man successivt förflytta sig i rummet och tom till ett annat rum då fjärrkontrollen räcker 100 meter och funkar genom väggen. Perfekt när du ska träna din hund på att vara ensam med andra ord.

Att förvara hund i bur hemma är olagligt enligt svensk lag. Däremot är det närmast ett måste att kunna ha hunden i bilbur (funkar även med bälte). Likaså kan det vara nödvändigt att hunden accepterar att vara en begränsad tid i bur vid tävling eller liknande situationer. Då kan man ställa maskinen buren (om det är en stålbur så klart) och ta bort undre delen till maskinen, där godiset annars hamnar, så att godiset åker direkt ner till hunden i buren. Man kan röra sig långt ifrån buren och belöna när den ligger lugnt och stilla.

Om din hund skäller vid dörren så kan man träna bort detta beteende genom att låta hunden vara vid maskinen och ringa/knacka på dörren samtidigt som man belönar hunden när den är tyst. Det är viktigt att du upprepar dessa övningar många gånger. Du kan sen låta någon annan ringa eller knacka på dörren och när du vet att du ska få besök så ska du givetvis använda dig av Treat & Train i början.

GODIS väljer man det hunden verklige gillar, så länge det passar i maskinen. Valpfoder brukar funka kanon bra, likaså korv som skärs i lagom stora bitar. Det är bra då dom inte kladdar för mycket. Det gäller även för exempelvis ost och Agility snacks som man delar i mindre bitar. Du får helt enkelt prova dig fram tills du hittar något som passar just din hund och maskinen.


Lycka till med träningen! Du kan givetvis använda Treat & Train till väldigt mycket mer och träningen går så mycket lättare när man kan belöna fram rätt beteende istället för att korrigera hunden och kanske tappa tålamodet!


Tack Sara för dina tips! Fri frakt! Du kan läsa mer här: Treat & Train.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar