fredag 6 mars 2015

Balansbollsträning för hund - i rehabiliterande syfte

För en tid sedan skrev balansbollsinstruktören Roxanne Munoz-Rytting ett inlägg om hur man kan använda sig av balansbollar i sin träning: Säker balansträningför hund. Fokus var den gången på mindre balansbollar samt balanskivor. Men balansträningen kan även äga rum på större bollar. Här berättar Cissi Olin, som är diplomerad massageterapeut för hund och driver företaget Hundkänslan om hur man kan använda balansbollar i rehabiliteringsträningen av sin hund. Cissi har även testat de större balansbollarna från K9, som är specialgjorda för hundar, dessa är mer hållbara och inte så hala som balansbollar för oss människor.

När kan man använda balansbollen i rehabiliteringen?

1) Om hunden har haft en skada i ett ben, och när skadan är läkt ändå har svårt att belasta just det benet. Balansbollen gör att hunden behöver stödja på alla fyra benen lika mycket för att inte trilla ner.


2) Om hunden är dåligt musklad i mage och/eller rygg efter till exempel en magoperation. Balansbollen gör att enkla rörelser blir mer ansträngande och ger mer effekt.

3) Om hunden har svårt med balansen av olika anledningar. Att bara få hunden att stå/sitta/ligga på balansbollen och sedan trycka lätt på den åt olika håll så hunden behöver parera med alla muskler, även de små, för att bli kvar på bollen.


4) Om hunden har dåliga höfter behöver den extra muskelstyrka runt höfterna för att klara sig bra trots det. Då är bollen bra för att göra olika rörelser där bakbenen är på bollen och får den extra träning som balanserandet utgör.

5) Om hunden är allmänt dåligt musklad, kanske på grund av ledproblem där annan motion inte riktigt fungerar fullt ut. Olika rörelser – frambenen på bollen, bakbenen på bollen, rörelser på bollen – stärker olika muskelgrupper.


Dock bör man alltid ta hjälp av en massageterapeut eller fysioterapeut innan man själv börjar experimentera efter att hunden har haft en skada.

Det man även ska tänka på när det gäller all typ av träning är att värma upp hunden innan man börjar och varva ner den efteråt, extra viktigt då man håller på med en träning som är krävande för muskler och leder, som till exempel balansbollsträning är.


Bollen på bilderna har en bra form just för rehabiliteringsträning då hela hunden i vissa övningar behöver få plats på bollen utan att hunden för den skull har frambenen och bakbenen för tätt ihop.

Vi tackar Cissi för både text och bilder. Modellerna på korten är whippeten Luna och pumin Hojt. Det finns många balansbollsinstruktörer runt om i landet som du kan ta hjälp av. Träningen kan också vara bra för friska hundar för att träna upp balans, muskler och kroppskontroll. När det gäller balansbollarna så rekommenderar vi att du använder bollar som är specialtillverkade för hund t ex bollar från svenksa K9 Design eller från amerikanska FitPaws.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar