måndag 5 september 2011

Att låta hunden tugga

Det var inte så länge sedan man trodde att man inte behövde sköta hundens tänder, det räckte med ett tuggben då och då. Idag är det just tandproblem som ökat markant som orsaken till att man söker veterinär. Det behöver inte bero på att hundar har sämre tandhälsa jämfört med tidigare utan att hundägaren har blivit mer observant.

Tanken att ge hunden något att tugga på är helt rätt. Det bör vara så mycket olika sorters ben och material som möjligt. Att tugga är ett av hundens viktigaste behov som den inte får utlopp för med dagens kost. Det kan vara en morot, märgben, tuggknutar, pinnar och konstgjorda leksaksben etc. Csigoras hundbutik har den här veckan 20% rabatt på Wiggly Giggly som är ett konstgjort ben som tål att tuggas på, den har dessutom små piggar som hjälper till att rengöra tänderna.

Att ge hunden tuggben räcker dock inte för att få bort plack och bakterier. Här är PlaqueOff ett suveränt preparat som faktiskt fungerar. Idéen bygger på att se till att saliven har en sammansättning som naturligt löser upp plack. Efter vetenskaplig forskning på människor lyckades man förfina en viss typ av havsalg som på ett naturligt sätt bryter ner matrester, mjuk plack och bakterier. En patenterad lösning som är unik i sitt slag. Fördelen är att hunden får en mycket bättre andedräkt. Men givetvis kan inte medlet bryta ner den hårdaste placken, kraftigare inflammationer eller sjuka tänder. Här är det bara veterinären som kan hjälpa. Har man dock låtit en veterinär behandla hunden kan PlaqueOff fungera förebyggande och de som testat produkten är positivt överaskade. De märker resultat redan efter någon vecka. Den patenterade processen gör att man bara behöver ge en väldigt liten mängd för att se resultat.


Många frågar vad det är för skillnad på PlaqueOff och alger och den största skillnaden är att förfiningen där bara vissa havsalger används samt att långvarig forskning lett fram till hur sammansättningen bäst ska se ut för att få maximal effekt. Men det betyder inte att alger skulle vara mindre bra generellt sett, tvärtom alger från ishavet är jättenyttigt för hunden och inte heller särskilt dyrt! Det kan ges till hundar med eksem, håravfall, dålig päls, svagt pigment och ett nedsatt allmäntillstånd. Dessa alger är riktigt bra, men det är inte samma produkt som PlaqueOff.

Annars är det med hundar som med människor, regelbunden tandborstning och att mekaniskt ta bort gammal tandsten som fungerar bäst. Det kan ibland vara lite svårt att komma åt överallt och det är inte helt fel att ha en eltandborste för hunden. Men allra bäst är en ultraljudstandborste, den behöver man bara dra efter hundens tänder och själva ultraljudet tar död på bakterier och rensar bort smuts och början på tandsten. Den kostar en rejäl slant men det är definitivt en god investering. Nu finns det ännu inte ultraljudstandborstar för djur men i Danmark kan man köpa dessa tandborstar för människor. Hela vår familj använder dem. Den tar bort ilningar i tänder, inflammerat tandkött och gör att tandköttet bättre sluter runt tänderna varför den även kan få något lösa tänder att bli mindre lösa, det senare har jag upplevt själv för egen del. Ta en titt här! Funkar visst även på katter! Jag vet att borsten testas på olika djur för att få fram en borste som ska fungera ännu bättre för olika djurs tänder.


Det optimala för hundens munhälsa är att den dagligen får olika saker att tugga på, att man varje vecka borstar hundens tänder och petar bort tandsten (helst med ultraljudstandborste). Att man kompletterar med kosttillskot som PlaqueOff. Nu kanske man inte har ekonomiska resurser att uppfylla allt detta och då är det viktigt att avgöra vilken typ av munhälsa din hund har. Är du osäker så är det nog bäst att en veterinär eller hundtandläkare får titta i munnen. Men glöm inte bort att hunden dagligen måste få tugga på något mer än sin mat. Det är inte bara bra för tandhälsan utan hunden får sitt grundläggande behov att tugga tillgodosett. På så vis blir hunden nöjdare och mer harmonisk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar