torsdag 22 mars 2012

Hundar som drar i kopplet

Det är inte alltid så enkelt att få hundar att inte dra i kopplet. Anledningen är ju att de har mer bråttom än oss och spritter av energi och fylls av alla härliga dofter omkring dem. Det bästa är givetvis att se till att hunden får göra sina behov snabbt och helst springa av sig. Då blir ju hundarna lugnare i kopplet också. Det är lätt för mig som bor på landet att säga så. Jag vet. Men jag tar också hjälp av en del hjälpmedel. Först och främst handlar det om ett bra hundkoppel. Här rekommenderar jag MR kopplet med inbyggd lagom töjbar expander. Det går även att spänna kopplet runt midjan.

Eurasiern Zea har ett ergonomiskt MR-koppel

Vi har tyvärr ett land som har väldigt höga förväntningar på våra hundar och där hunden måste vara kopplade på väldigt många platser och även tider på året. Rastgårdar för hundar ökar inte precis i samma takt som förbuden. Från 1 mars till 20 augusti får hundar inte springa okontrollerat i skogen med tanke på alla djurbebisar:


16 § Under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt. 


Har man inte den totala kontrollen blir det mer koppel och hunden fylls på med så pass mycket energi att vi upplever dem som "olydiga" i koppel. Här är det ju bäst om vi människor också ser till att hunden får springa av sig så fort som möjligt. Cykla är ju perfekt, då har vi lättare att hålla högre tempo. Men man kan också lära hunden att dra eller bära saker, då gör den av med mer energi än en vanlig promenad i koppel. Eller varför inte sätta på sig joggingskorna och öka tempot något! En annan aktivitet där hunden kan vara kopplad men samtidigt göra av med mycket energi är att lägga spår av olika slag. Kolla utbudet av kurser där du bor!

Hundutbildningsgruppen i Alvesta

Har man stora problem med en dragig hund finns det kurser och intensivhelger som man kan träna detta. Det är så lätt att vara hemmablind så jag tror att det är nyttigt att gå en sådan kurs oavsett hur mycket hunderfarenhet vi har. Annars är det bästa sättet att få hunden på andra tankar genom att belöna med smakligt godis, kel och lek när den gör rätt. Kolla gärna in  Bungee som finns i CSiGORAs Hundbutik. Suveräna belöningsleksaker med en töjbar expander.

Mini Bungee 

Likaså måste halsband eller sele vara behaglig för hunden, annars kan den ju dra i kopplet bara för att komma undan det obehagliga. Jag rekommenderar varmt Puppia eller Hurttas sköna selar. När det gäller halsband använder många strypkoppel och kedjor av ren slentrian. Tyvärr är det så att vissa hundar drar ännu mer av trycket från dessa kedjor. Viss forskning visar också att många hundar har fått skador av att gå med dessa strypkedjor under längre perioder. Här kan du läsa ett litet studentarbete, ej att räkna som forskningsresultat i sig, men den hänvisar vidare till andra undersökningar i ämnet: Helstryp kontra sele. För de allra flesta hundar behövs definitivt inget stryphalsband.

När det gäller stora hundar som kan göra utfall tycker jag dock att man ska använda sig av en stryplänk. Det kanske inte är det bästa alternativet för hunden men ibland måste man använda sig av det näst bästa alternativet med hänsyn till omgivningen. Här rekommenderar jag Dog Securitys hundhalsband eller Jokkes Oppi. De är hållbara textilhalsband där man inte behöver ha på strypfunktionen hela tiden. Se upp för alla kopior av dressyrlänkar som lätt går sönder vid ett kraftig ryck. När man använder stryplänk så är det viktigt att hunden inte får ligga på och dra. Jag tränar ungefär som med en häst, man tar mjuka, korta tag i tygeln och ger snabbt efter.


Jag och Eira på hunutställlning. Foto: Tomas Bender

Vi får komma ihåg att problemet är inte halsbandet i sig utan det faktum att hunden drar. Jag skulle aldrig gå in i en utställningsring med en stor kuvaszhane bland andra hanar utan ett stryplänk som jag drar fram bakom öronen men den finns bara där som en säkerhet. Hunden ska inte hänga i kopplet utan kopplet ska vara slakt så att hunden kan röra sig bättre. Men det är mitt ansvar att se till att hunden inte uppför sig illa trots att det kan finnas andra hundar som provocerar (utan att vi människor alltid ser det) min hund. Kuvasz är en hund med vaktinstinkt som jag måste ha 100% kontroll över och det finns inte utrymme att ignorera störande uppförande trots att hunden kanske egentligen agerar korrekt ur ett etologiskt perspektiv.

 
Ett korrekt utfall under träning (här används dock inte stryplänk)

Många använder klicker för att förstärka och belöna när hunden gör rätt. Och det funkar verkligen. Ta gärna en titt på utbudet av klicker-kurser. Det finns också en uppsjö av böcker i ämnet. En del hängivna klicker-användare hävdar att man ska ignorera när hunden gör fel och endast belöna när den gör rätt. Där håller jag inte med. Har hunden börjat dra i kopplet och vi ignorerar det så "belönar" ju vi ett felaktigt beteende. Ju fler gånger hunden upprepar ett felaktigt beteende desto svårare blir det att träna bort. Fler upprepningar av ett beteende utvecklas snabbt till en rutin. Det betyder ju inte att man måste rycka i kopplet eller skrika åt hunden. Då blir den bara stressad. Här kan man träna in ett kommando som att gå saktare, stanna eller nåt. Men kan inte hunden dessa moment innan så blir hunden mest förvirrad om vi skriker kommandon som den inte kan. För att kommunikationen ska fungera så krävs det en ömsesidig förståelse. Dels att vi förstår hundens behov, den drar ju inte i kopplet för att vara elak och dels att vi lär hunden att  förstå vad vi menar.

Jag tror inte heller vi gör hunden en tjänst genom att hålla inne med våra känslor, både positiva som negativa. Eftersom jag har ont i lederna brukar jag automatiskt skrika aj och hunden hajar då till och förstår att matte har ont även om de i början kanske inte kopplar samman min smärta med att de drar. Men jag får dem trots allt att stanna upp och i det läget är det mycket enklare att få hunden på nya tankar. Jag anser som sagt att man inte ska ignorera det felaktiga beteendet. Men för att vi inte ska upplevas som tjatiga tycker jag att det allra bästa är att under träningsperioden använda en nosgrimma eller antidragsele som i sig själv hindrar hunden att dra. Då kan vi koncentrera oss på att vara "den goda personen" som belönar! Just nu har CSiGORAs hundbutik rabatt på haltigrimmorna!Vi måste också tänka på att vi har ett strikt hundägaransvar där vi är helt ansvariga för vad hunden gör. Har vi en hund som vi vet med oss att vi inte kan hålla i alla lägen får man se till att man använder de hjälpmedel som behövs som en extra säkerhet. Själv är jag helt såld på den modernare varianten av haltigrimma med säkerhetslänk till halsbandet och vadderad över nosryggen. Det finns även en billigare variant - master control och en dyrare i läder från Jokke. När man väljer antidragsele är det viktigt att inte använda en sele som gör ont på hunden. Många gånger räcker det med att byta från halsband till en behaglig sele för att hunden ska sluta att dra. Det finns dock en variant av antidragsele som jag kan rekommendera. Det är Non-Pull Harness.

För min egen del föredrar jag haltigrimman. Jag tycker faktiskt inte att det är konstigare att ha en grimma på en stor hund än på en häst. Det är tvärtom ett skonsamt alternativ som underlättare träningen. Det man dock inte får göra och som skulle kunna ge skador är om vi använder ett för långt koppel eller flexi ihop med grimman. Jag använder haltigrimman på väg till skogen, särskilt om jag har många  hundar. Vi går då efter en relativt trafikerad väg och för allas säkerhet måste hundarna gå fint. Med haltigrimman kan man i princip hålla hunden med ett finger. Dessutom flera stycken.

Det är mycket att tänka på med en dragig hund och tipsen är många. Vill man komma åt problemet gäller det att lista ut orsaken till att just din hund drar. Då blir det mycket enklare att hitta träningssätt och hjälpmedel. Är du osäker tycker jag du ska ta hjälp av en hundinstruktör som du känner förtroende för. Helst någon som förstår vad du har för ras. Som uppfödare av kuvasz vet jag att okunskapen är extremt stor hos många instruktörer och hundpsykologer när det gäller stora herdehundar. Så fråga vilka raser de har själva och vilka raser de har erfarenhet av. Oavsett råd så måste du känna dig trygg med din hund och din hund trygg med dig!

En tibetansk mastifff med husse

Här kommer lite tips på kurser att gå. Observera att kursledarna inte nödvändigtvis håller med om vad som står i denna text, den ansvarar jag själv för!

Skåne: Dogs - by Marie of Sweden
Småland: Donnes hundtjänst , Växjö hundkunskap
Stockholm: Hundreda, Prickiga hunden

2 kommentarer:

 1. Vilket bra inlägg med tips,råd och synpunkter =)

  SvaraRadera
 2. Hej Christina!
  Tänkte höra med dig som har butik och kontakter med lite olika leverantörer...
  Har du sprungit på en sådan här sele någonstans?
  http://minochellas.blogg.se/2012/march/ferplast-lux-sele-med-strass.html
  Jag skulle vilja veta var den går att få tag på i storlek S.
  Vet att de går att beställa från själva Ferplast, men då måste tydligen butiken handla för över 5000:- (deras minsta ordervärde).

  SvaraRadera