söndag 11 mars 2012

Pedigree Dogs Exposed

I samband med Crufts, en av världens största hundutställning, har en dokumentärfilm visats i brittisk media som belyser vilka konsekvenser utställningsverksamhet kan leda tid som äventyrar våra hundars hälsa. Det handlar om extrema överdrifter som i förlängningen drabbar hundens välmående. En del vinstrika hundar är dessutom riktigt sjuka.

Ett problem som nu uppmärksammats och diskuterats på olika bloggar. Läs gärna dessa blogginlägg:
Pedigree dogs exposed
Ska det få gå till så här?
Utställning/avel
Pedigree dogs exposed - the blog

Här ser du båda filmerna (se den nu då den snart plockas bort):BBC-filmen som i huvudsak beskriver engelska förhållanden väckte mycket starka reaktioner när den sändes första gången. Nyligen kom en uppföljare till Pedgree Dogs Exposed som producerats i syfte att ta reda på vad som hänt sedan sist. Ovan finner du båda filmerna.

I Sverige försöker den svenska kennelklubben med sina rasspecifika avelsprogram och specifika anvisningar för domare att se till att inte vi i Sverige inte prioriterar osunda ideal. Tyvärr är vi redan där på vissa raser och de problem som man i första hand fokuserar har tyvärr redan gått för långt. Som tur är är de flesta hunduppfödare seriösa och tar sin avel på största allvar, där såväl hälsa som mentalitet är minst lika viktigt som utseendet.

Men vi får inte vara rädda för att ta debatten. Hunduppfödarna får inte stoppa huvudet i sanden. Det betyder inte att de vinstrika hundarna nödvändigtvis är sjuka. Många är riktigt goda representanter för sina raser. Men det är väldigt lätt för domaren att omedvetet falla för det i ögonfallande. Små, små avvikelser som med åren blir stora skillnader utan att vi egentligen är medvetna om det. Så våga ta debatten, se denna film och fundera på vad vi människor successivt skapat via vår avel.

På Crufts 2012 var det ett antal BIR-vinnande hundar som inte fick tävla i gruppen då de inte gick igenom den oberoende veterinär kontroll som införts för att kunna tävla vidare i finalen. De fråntogs även sina BIRtitlar. Så varken Pekingesen Palacegarden Bianca, Bulldoggen Mellowmood One In A Million, eller Bassethound Buzz Lightyear At Dereheath fick inte tävla i sina gruppfinaler eller behålla sina titlar.

Jag kan tillägga att jag själv ställer ut och verkligen gillar det. Men inte till vilket pris som helst! I allafall inte på bekostnad av hundens välmående och hälsa.

1 kommentar:

  1. Jag har varit bortrest och bläddrar snabbt igenom bloggarana. De här filmerna ska jag kolla in. Intressant inlägg..återkommer.

    SvaraRadera